Više o čaju

Da je čaj zdrav, znamo već više od 3.000 godina.

Ali šta tačno čini čaj tako zdravim i koji su njegovi pozitivni efekti?

Čaj za…

zdravo srce?
ojačan imuni sistem?
dobre vrednosti holesterola?
zategnutu, zdravu kožu?
više energije?

Pročitajte našu brošuru i dozvolite da vas čaj ubedi da predstavlja lekovito zadovoljstvo.

Zna se kako!

Naš gastronomski vodič za čajeve daje zanimljive uvide u različite vrste čaja, otkriva 6 tajni kako do savršenog čaja i otkriva koju vrstu čaja treba da pijete u koje doba dana i zašto je čaj koristan za vaše telo.

Dozvolite sebi da budete inspirisani

Dodavanje malih količina mleka ili pavlake dovodi do intenziviranja ukusa čaja, a istovremeno se smanjuju adstringentna svojstva sastojaka čaja.

Englezi dodaju malo „krema“ u čaj sa cca 8-10% masti, u istočnoj Friziji se preferira pavlaka. U današnje vreme se koriste i punomasno mleko (UHT mleko ili sveže mleko) i kondenzovano mleko. Na kraju krajeva, lični ukus bi trebalo da odluči o upotrebi. Naravno, ovo važi i za dodatu količinu mleka ili pavlake, tako da se ne može dati opšta preporuka. Kao vodič može Vam poslužiti porcija kondenzovanog mleka za jednu šolju, na primer, koju često dobijate uz crni čaj u kafiću.

Pored kvaliteta i količine čaja, dobra voda i odgovarajuće vreme potapanja su nezaobilazne osnove za aromatičnu šoljicu čaja.

Počnite tako što ćete zagrejati lonac ili šolju (napunite lonac ili šolju vrelom vodom i ostavite da odstoji na trenutak).

Savet: Koristite isključivo svežu, hladnu vodu. Ako nemate dobru vodu iz česme, možete koristiti filtriranu vodu ili (negaziranu) flaširanu vodu. Nikada nemojte da koristite toplu vodu iz česme. Otvorite slavinu na nekoliko sekundi dok ne poteče zaista hladna voda. Tada je veoma bogat kiseonikom i omogućava čaju da razvije svoju punu aromu.

Dovedite vodu do ključanja. Nešto duže ključanje će pomoći da voda omekša. Ali budite oprezni: ne dozvolite da voda prekuva inače će izgubiti kiseonik i čaj će postati ustajao. Tek ključalu vodu prelijte preko listova čaja.

Pošto kofein i tanini u čaju razvijaju svoj maksimalni efekat nakon različitih vremena namakanja, optimalno je vreme potapanja od tri do pet minuta (za zelene čajeve voda treba da bude malo hladnija i da odstoji samo tri minuta) pre nego što poslužite čaj još dok je čaj vruć.

Ledeni čaj je ukusno osvežavajuće piće – nije hladan čaj! Jednostavno pripremite tri puta jači čaj i začinite ga limunovim sokom i šećerom ili medom. Još vruć čaj sipajte u čaše koje su do 2/3 ispunjene kockicama leda i snažno promešajte.