Više o čaju

Naslage, koje se talože na ivici šolje kada se čaj ohladi i zamute čaj nazivaju se čajni krem i nastaju stvaranjem složenih jedinjenja kofeina, polifenola, proteina i soli kalcijuma i magnezijuma, tzv. učvršćivača vode, koji utiču na njenu tvrdoću. Usled uticaja atmosferskog kiseonika nagomilavaju se veća jedinjenja, koja se na kraju više ne mogu držati u rastvoru i ispadaju. Što je voda tvrđa (tj. što više soli kalcijuma i magnezijuma sadrži), to je jača formacija kompleksa.

Upotreba filtera za vodu, koji omekšavaju vodu, smanjuje stvaranje braonkastih naslaga.

Drugi način da omekšate veoma tvrdu vodu je da pustite da voda ključa 2-3 minuta duže. Kao rezultat toga, kreč (kalcijum karbonat) rastvoren u vodi postaje nerastvorljiv i taloži se na dnu kao takozvani kotlovski kamenac.

Tvrdoću vode u vašem regionu možete saznati u nadležnom vodovodu. Ne treba se bojati uticaja na ukus ili čak na zdravlje.

Nakon duže upotrebe, stvara se patina na ČAJNIKU. Patina ne utiče na ukus čaja i ne morate je uklanjati. Čajnik samo treba ispirati vrućom vodom pre i posle upotrebe. Tečnost za pranje sudova ne treba nikada koristiti u ČAJNIKU.

Čaj uvek treba čuvati u dobro zatvorenim posudama, zaštićen od toplote i držati potpuno suvim. Za to su pogodne posude za čaj od metala (lima), braon stakla ili porcelana. Plastične posude i nisu tako pogodne. Sve posude treba koristiti isključivo za čaj kako se ne pokvarila delikatna aroma čaja.

Britanska tradicija koja danas doživljava renesansu. High Tea predstavlja čaj, koji se konzumira posle podne, i još mnogo toga – slane sendviče, keks sa maslacem, voćne kolače i naravno čaj. Tokom High Tea-a ne konzumira se samo napitak, već i hrana.