Više o čaju
Zeleni i crni čaj se ne razlikuju po poreklu, oba potiču od iste biljke čaja. Razlika nastaje u procesu proizvodnje. Za razliku od zelenog čaja, crni čaj se podvrgava fermentaciji.
Tradicionalno, postoji nekoliko načina za pripremu zelenog čaja. U nastavku ćete pronaći najvažnije:
Varijanta 1: Čaj preliti ključalom vodom, jer se najbolja ekstrakcija ukusa postiže vodom zagrejanom na 100°C. Napitak je najbogatiji nakon 5 minuta. Što se tiče sadržaja kofeina odn. teina, naliveni napitak dostiže svoj maksimum nakon 3 minuta.
Varijanta 2: Prokuvati vodu i ostaviti da se prohladi do temperature od 60°C. Potom preliti čaj i ostaviti 3 minuta da odstoji.
Varijanta 3: Prokuvajte vodu, prelijte čaj na kratko i prospite prvu vodu. Potom po drugi put prelijte čaj i ostavite da odstoji 2-3 minuta.
Po pravilu preporučujemo varijantu 1 priprema sa ključalom vodom itd. iz sledećeg razloga: Uprkos suprotnim mišljenjima, pozitivne komponente zelenog čaja se potpuno rastvaraju samo ako se čaj prelije ključalom toplom vodom. Voda sa sniženom temperaturom i kratko vreme potapanja utiču na to da zeleni čaj ima manje gorak i „senasti“ ukus (zbog smanjenog ispiranja tanina). Međutim, na taj način se ne oslobađaju svi vredni, aktivni sastojci iz zelenog čaja.
Bez obzira na to kako pripremate svoj zeleni čaj, odlučujuće je ipak jedinstveno zadovoljstvo, koje prati svaku šoljicu.